La 40 de ani, pe băncile facultăţii

by Emil Safta

După ce-am terminat liceul, acum 25 ani, m-am apucat de facultate, ca orice absolvent serios, cu planuri de viitor. La 18 ani, mintea-ţi merge brici, iar viaţa e toată în faţa ta. Nu mai trebuie decât să dai un pic din coate şi eşti şef. Doar că… nu toate lucrurile se aşază aşa uşor, iar unii dintre noi trebuie să se mai şi angajeze ca să poată termina facultatea. Eu m-am angajat în presă. Nu neaparat din motive financiare ci pentru ca mi-a placut radio.

Am terminat pana la urma facultatate :marketing la ISE la Craiova , ca asa se numea pe atunci. Dar … lipsea ceva.

Dupa tentative nereusite iata-ma la 40 de ani din nou student la o facultate pe care trebuia sa o fac de la inceput. Jurnalism. Oricum anii de presa pe cartea de munca sunt la fel ca varsta colegilor.

Am bafta să fac probabil cea mai mişto facultate din câte există. Secţia Jurnalism de la Litere, la Universitatea din Craiova, are nişte profesori atât de mişto, încât te-ntrebi ce naiba ai făcut până acum de nu te ai dus .

Facultatea trebuie făcută la vremea ei. Problema e că nu ştii niciodată când e timpul s-o faci.

La 40 ani, îmi dau seama că ar fi fost mişto s-o încep acum 20 ani. Acum memoria mea e deja umplută aproape până la refuz de orice alte informaţii, mai mult sau mai puţin relevante, Unde să mai încapă, acum, toată teoria jurnalismului?

Si relaţia cu profesorii e alta. Ce-i drept, şi viziunea ta asupra vieţii e alta, mult mai apropiată de a lor, decât de a majorităţii colegilor tăi. Cu un profesor discuţi despre chestii administrative, că aveţi aceeaşi vârstă, cu altul vorbeşti de politică şi geopolică, iar cu alţii n-ai nicio tangenţă.

Diferenţa dintre facultatea făcută la 20 ani şi cea făcută la 40 ani e că, la 20 ani, habar n-ai cât de deschişi sunt profesorii cu elevii. În facultate, nu trebuie să aştepţi să te-mpingă profesorul de la spate ca să-nveţi, ci trebuie să tragi tu de el ca să te-nveţe cât mai multe.

Eu am ales să mă duc la examene să prezint cunoştinţele pe care le am, nu să mă stresez căutând metode de copiat. Facultatea nu e obligatorie, examenele cu atât mai puţin. Examenele nu sunt verificări pentru profesori, sunt autoverificări. Îţi verifici ţie cunoştinţele

Cu toate astea, viaţa de student la 40 ani nu mai e asa de misto ca aia de la 20. Atunci, nu ratam nicio ocazie de petrecere  în căminul 10, sau la fetele de la agronomie sau … la medicina in 1 Mai. La 40 ani, vrei s-ajungi acasă, sau la birou sau..sa rezolvi cine stie ce problema

Nu-ţi mai pui problema miştourilor altora, ci începi să te concentrezi pe muncă serioasă şi încerci să-ţi dai seama cum te ajută şcoala pe care ţi-ai ales-o. E vârsta la care laşi copilăriile deoparte şi vrei să înveţi, nu să pierzi trei ani pentru o diplomă. În fond, altfel eşti responsabil cu viaţa ta.

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy